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 Question Response 
1 The PDM samples will not comply to the Finished 

Dimension measurement chart with the use of the 

Government patterns.  Note MIL-PRF-IWCS (updated 4 

Aug 14), Page 31, Paragraph 4.4.8, End item finished 

dimensions for the Medium Regular: 

 

(a) Chest Dimension requires 26 ¾ inch -  The PDM 

actually measures 28 inches. 

 

(b) Sleeve Length requires 26 inches - The PDM when 

measured from center back (Page 32 foot note 3) measures 

39 ½ inches. 

 

(c) Half Sweep  requires 22 inch (+- 1/2 inch)– The PDM 

actually measures 22 3/4 inch (1/4 inch over) 

 

(a) In accordance with PD 

paragraph 3.5, minor 

modifications are permitted to 

accommodate manufacturing 

procedures; however, the design 

and finished measurements must 

be maintained. 

 

(b)  Please reference the updated 

PD provided with Amendment 

0005 as the document has been 

updated to correct how sleeve 

length is measured. 

 

(c) Please see response to (a) 

above. 

2 Reference Page 19, Paragraph 3.5.1 “Standard patterns 

provide a seam allowance of 3/8 inch for single needle 

seams and ½ inch for double needle seams” And Page 20, 

Paragraph 3.6.1.2, Seam Types TABLE X  - clarification is 

required as follows: 

 
(a)  Seam Placement  Seam 

Type  

Gage  Stitch 

Type  
Sleeve/side/armhole 

seams  

SSa-2  Delete gage – 

not applicable 

“3/16 to 9/32 

inch”  

301 or 

401 and 

504  

 

 
(b) Seam Placement  Seam 

Type  

Gage  Stitch 

Type  
Top stitching for 

pocket openings, 

collar, sleeve opening, 

and slide fastener 

openings, and elbow 

patch pleats (Delete 

the highlighted 

words for 

clarification - 

redundant and there 

are no elbow patch 

pleats. 

SSe-1 * 

This 

Seam 

Type is 

not 

listed in 

ASTM 

D6193 

1/8 to 1/4 

inch from the 

edge (uniform 

throughout 

the garment)  

301  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(a)  The gage requirement for the 

sleeve/side/armhole seams is 

applicable and remains as stated:  

3/16 to 9/32 inch. 

 

 

(b) Seam placement description 

has been updated to read: “top 

stitching for pocket, collar, sleeve 

opening at cuff and slide fastener 

openings.  The seam type has been 

change from Sse1 to Sse2.  Please 

reference the updated PD provided 

with Amendment 0005. 

3 Reference is made to the Collar Pattern- the collar pattern is 

too wide in order to achieve the finish of 2 ¼ inch (+- ¼ 

Inch). 

Please see response to question 

number 1 letter (a) above. 

4 Amendment 2 to the IWCS spec adds thread for the button 

attachment, Nylon A-A-59826, but it does not specify a 

Yes as stated in the responses to 

industry posted via Amendment 
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type or size. 

 

I am able to get Type II, Tex 45 of A-A-59826 from our 

supplier. Will this be acceptable? 

0003. 

6 PD paragraph 3.3.2.1:  As the elbow should be laminate per 

Table IX, the first sentence should read “The basic material 

for construction of the torso and collar shall consist of a 

flame resistant (FR)…”  Please clarify. 

Correct.  The first sentence of PD 

paragraph 3.3.2.1 has been 

updated to remove the reference to 

“elbow.”  Please see the updated 

PD as provided with Amendment 

0005. 

 


